Mindfulness 

Mindful door het leven gaan

We rollen op dit moment van de ene crisis in de andere crisis. 2022 was het jaar van de oorlog in Oekraine, de stijgende energieprijzen, de naweeën van de corona periode, een enorme groep die zich eenzaam voelt in de maatschappij en daarnaast ook nog eens de (perceptie) van de enorme werkdruk. 

Stress en mindfulness
(foto Tim Gauw)
 
Veel mensen staan onder hoogspanning, leven in angst, zijn prikkelbaar, eenzaam en hebben slaapproblemen met allerlei lichamelijke en mentale klachten als gevolg. Helaas worden deze stressfactoren veroorzaakt door factoren die je zelf niet direct in de hand hebt, je kunt tenslotte de energiecrisis zelf niet oplossen of de inflatie terugdraaien. Waar je wel wat aan kunt doen is de manier waarop je hiermee omgaat en hoe jij jouw leven laat beïnvloeden. Creëer innerlijke rust in een tijd van onrust. Richt je op wat je allemaal wel hebt en wat je wel zelf kunt veranderen. En wees niet zo streng voor jezelf.

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel makkelijk, maar dat is het niet. Je wordt geleefd door het nieuws, de dagelijkse beslommeringen en het lukt je niet om voldoende afstand te nemen. Hier is echter wel een oplossing voor: mindfulness.

Mindfulness

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent ergens met de volle aandacht bij zijn. Het betekent vertragen om echt op te merken wat je doet. Mindful zijn is het tegenovergestelde van haasten of multitasken. Als je mindful bent, neem je de tijd. Je stelt je op een ontspannen en gemakkelijke manier scherp.

Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Mindfulness klinkt wellicht zweverig, maar dat is het zeker niet. Er zijn veel internationale onderzoeken (Goldberg)  geweest waar consequent aangetoond wordt dat mindfulness positieve resultaten oplevert bij stress, depressie, pijn en verslavingen, maar ook preventief ingezet kan worden (NCBI). 

Daarnaast tonen andere onderzoeken aan dat mindfulness toepassen ook iets is voor alle leeftijden, zelfs kinderen en studenten kunnen hier al veel baat bij hebben (Schonert-Reich).  
In 1979 heeft de Amerikaan Jon Kabat-Zinn als eerste een acht weken durende training ontwikkeld: Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR). Deze MBSR training wordt in Nederland veelvuldig aangeboden door veel trainers in het hele land. Dit is in principe een training die iedereen kan aanbieden, het is lastig om de kwaliteit van de specifieke trainer en cursus van te voren te bepalen. Vanaf 1 januari 2023 is echter het Mindfulness register actief
 

Mindfulness thuis zijn

(foto Shashi Chaturvedula)

Kwaliteit van Mindfulness trainers in Nederland

Het mindfulness register is ontwikkeld door de Vereniging van Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN), in samenwerking met oa Radboud UMC Centrum voor Mindfulness, Gentleminds Instituut voor Compassie, Centrum voor Mindfulness (CvM). Het doel van het register is het borgen van de kwaliteit van de geregistreerde trainers. Dus indien je er zeker van wilt zijn dat een trainer de juiste opleiding heeft gevolgd en zich ook blijft ontwikkelen, check dan of zij hier ook bij aan zijn gesloten. Een bijkomend voordeel is bovendien dat veel verzekeraars, maar ook werkgevers de kosten van een mindfulness training vergoeden indien de trainer ook gecertificeerd is.
 
Een goede opleiding betekent natuurlijk niet direct dat men ook een goede trainer is, die bij jou past. Je leert beter wanneer er een persoonlijke connectie is tussen de leraar en jezelf. CourseSpots biedt je daarom naast de mogelijkheid om reviews en ratings in te zien van Mindfulness trainers. Ook juist meer informatie over het persoonlijke profiel van de trainer. Daarnaast vind je natuurlijk ook de locaties en de startdata van de verschillende MBSR trainingen.
 

kosten mindfulness training en verzekeraars

(foto Markus Spiske)

Kosten MBSR trainingen en vergoeding mindfulness verzekeraars

De kosten van een MBSR training (8 weken) liggen doorgaans tussen de 350-550 euro. Bij meerdere verzekaars kun je een tegemoetkoming ontvangen afhankelijk van je verzekering. Je hebt hier vaak wel een doorverwijzing van je huisarts voor nodig. Neem altijd contact op met je verzekeraar voor de exacte vergoeding. Daarnaast kun je ook in veel gevallen vanuit jouw werkgever een mindfulness training vergoed krijgen. Op basis van openbare informatie (dd 2-12-2023) gelden de onderstaandevergoedingen voor de grootste verzekeraars van Nederland:
  • Zilveren Kruis Achmea vergoedt met aanvullende verzekeringen tot maximaal 250 euro
  • Aon Vitaal vergoedt met aanvullende verzekeringen tot maximaal 500 euro 
  • VGZ vegoedt met aanvullende verzkeringen tot maximaal 350  
  • Interpolis vergoedt met aanvuillende verzekering tot maximaal 2023
  • CZ vegoedt niet, maar biedt wel een online mindfulness programma aan
  • Menzis vergoedt niet,  alleen soms icm collectieve verzekering van werkgever
De investering in mindfulness valt over het algemeen dus wel mee. Verzekeraars of werkgevers vergoeden dit gedeeltelijk en een mindfulness training duurt ongeveer 8 weken waarbij je wekelijks 2,5 uur les hebt. De trainingen worden bovendien ook vaak in de avonduren gegeven. Tijdens de trainingen krijg je doorgaans wat huiswerk mee en ga je direct aan de slag met wat je hebt geleerd. Je plukt de vruchten van de training dus eigenlijk al vanaf de eerste week. 
 
Ben jij klaar met de druk om te presteren, stress en depressiviteit en wil je weer meer genieten van het leven? Ga dan op zoek naar een mindfulness training bij jou in de buurt!
Benieuwd welke trainers bij jou in de buurt lesgeven en wat de kalender is van de mindfulness trainingen. Je vind hier het overzicht van de ingeplande mindfulness trainingen en hun startdata.
 
 
Ben je van mening dat mindfulness niet bij jou past? Op CourseSpots vind je ook een overzicht van personal coaches die diverse trainingen en coaching aanbieden voor omgaan stress of faalangst, meditatie, persoonlijke effecitviteit, assertiviteit, yoga of time management