Een cursus mindfulness, wat heb je eraan?

Ontdek de 8 voordelen van mindfulness

Je hebt misschien al vaak gehoord over ‘mindfulness’, of bent er al mee bezig. Maar wat is het eigenlijk? En wat heb je eraan? Ontdek acht fysieke en mentale voordelen van bewuster leven.

Wij, als ‘nuchtere Hollanders’, denken vaak bij termen als ‘mindfulness’ of ‘meditatie’ dat het allemaal te zweverig is, of niks voor ons is. Maar, het hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Mindfulness wordt namelijk als methode juist heel praktisch toegepast! 


Mindfulness Blog 1

Ervaar je bijvoorbeeld veel stress? Lukt het niet om af te vallen? Of zit je niet goed in je vel? Dan kan een cursus mindfulness je heel goed verder helpen in wat je wilt bereiken. Maar eerst:

 Wat is mindfulness?

Mindfulness wordt vaak vergeleken met meditatie, maar dit zijn twee verschillende dingen. Om het even heel simpel te houden: meditatie is meer een middel of een techniek, mindfulness is meer het doel en de levenshouding. Mindfulness gaat namelijk over opmerkzaam of aandachtig zijn. Het helpt je om bewust bezig te zijn met wat er nú is, zodat je (meer) rust creëert in je hoofd. 

Dit zijn acht voordelen die je als snel ervaart als je door mindfulness meer bewust gaat leven:

1.  Je ervaart minder stress

Bijna iedereen ervaart elke dag in meer of mindere mate stress. Soms levert de keuze voor het avondeten al stress op, en vaak leveren verwachtingen - van anderen of van jezelf - continu een gespannen gevoel op. Dit activeert je zenuwstelsel, waardoor je je fysiek niet fijn voelt en stress ervaart. 

Met mindfulness leer je beter omgaan met je gedachten en emoties, waardoor je rust krijgt in je hoofd én je leven

Door jezelf bewust te maken van deze processen die zich in je hoofd afspelen, krijg je meer ruimte om het te begrijpen. En door vervolgens te leren om dit gevoel van spanning los te laten krijg je meer ruimte voor ontspanning en geluk. Win-win!

2.  Het verbetert je humeur

Dit is een vervolg op het vorige punt. Door mindfulness-oefeningen te doen ga je je zoals aangegeven meer ontspannen voelen, omdat je nu veel beter om kunt gaan met stress, gedachten en emoties. En een meer ontspannen mens is vaak een stuk vrolijker, relaxter en gezelliger. Fijn voor jezelf, én je omgeving!

3. Je kunt betere beslissingen maken

Dit klinkt misschien wat ingewikkelder, maar: met mindfulness-oefeningen creëer je een soort extra laag in je bewustzijn. Je creëert namelijk ruimte tussen de impuls - wat er gebeurt - en jouw reactie daarop - wat je voelt. Doordat je niet direct vanuit je eerste emotie reageert leer je betere en meer weloverwogen beslissingen te maken. 

Denk bijvoorbeeld aan het afzeggen van een afspraak omdat je eigenlijk heel erg behoefte hebt aan rust, of eerst even tot 10 tellen tot je reageert op een opmerking van een collega - die het uiteindelijk helemaal niet verkeerd bedoelde. 

4. Je laat je minder leiden door emoties

Naast de controle over je beslissingen, leer je met mindfulness-oefeningen ook om beter om te gaan met je emoties. Emoties zullen altijd komen, en je leert dat ze ook altijd weer gaan - net zoals de golven van de zee komen en gaan. 

Je hoeft niet in een emotie vast te blijven zitten en leert om bijvoorbeeld woede, verdriet of jaloezie te laten gaan in plaats van dit in je lichaam vast te houden. Ook leer je om beter met de emoties van anderen om te gaan: uit onderzoek is gebleken dat je met mindfulness veel minder emotioneel reageert op stressvolle gebeurtenissen of beelden.

5. Het verbetert je relaties

Ook dit heeft weer te maken met de vorige punten. Want doordat je jouw eerste reactie beter kunt controleren, én tegelijkertijd leert om jouw eigen gevoelens en emoties beter te uiten, heb je meer ruimte om een echte connectie met iemand op te bouwen. 

6. Het helpt bij het afvallen

Bij acute stress maakt jouw lichaam stresshormonen aan. Hierdoor schiet je in ‘de overlevingsstand’ waardoor je lichaam stopt met de verbranding van energie - voor het geval dat je moet vluchten of vechten - waardoor je aankomt. Tegelijk voel je hartkloppingen, slaap je slechter en ben je continu gespannen. Geen goed recept om af te vallen dus. 

Uiteindelijk heeft alles met elkaar te maken en start verandering bij jezelf

Met mindfulness leer je om beter om te kunnen gaan met stress. Je voelt je beter en maakt daardoor al gezondere keuzes. Daarnaast kun je beter en effectiever sporten en je leert hoe je lichaam van binnenuit ontspant. Dit geeft je lichaam weer meer ruimte om overtollige vetten te verwijderen waardoor je beter kunt afvallen.

7. Meer focus bij het sporten

Door mindfulness-oefeningen te doen word je meer bewust van je eigen doen en laten, van je lichaam en van je geest. Als je dit beter begrijpt en aanvoelt, kun je je tijdens het sporten veel beter focussen op het trainen en ontwikkelen van je prestaties. 

8.  Het helpt goed tegen 'kleine pijntjes'

Tot slot is uit onderzoek gebleken dat je door 80 minuten per week  (ongeveer 11 minuten per dag) mindfulness-meditatie te doen, jouw ‘kleine pijntjes’ met de helft zullen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, onrustige darmen of een zeurende pijn in je onderrug.

Veel van deze ‘kleinere pijntjes’ ontstaan namelijk in je hoofd: door stress, door emoties die in je lichaam vastzitten of door piekeren en slecht slapen. Door bewuster te leven kan je beter loslaten en verdwijnen deze lichtere klachten vaak vanzelf. Let op: bespreek langdurige klachten altijd met een arts. 

Tot slot: bewust leven begint bij jezelf


Uiteindelijk heeft alles met elkaar te maken: door meer bewust te leven voel je meer rust, waardoor je fysiek en mentaal beter in je vel zit. Klinkt goed, toch?

Wil jij ook de voordelen van mindfulness ervaren? Bekijk dan welke leraar er bij jou in de buurt voor je klaar staat, of volg een meditatiecursus om meer bewust te leren leven.