Eten & drinken: Wijncursus

Zo word je een echte wijnkenner

Proef, ruik en combineer: door veel smaken uit te proberen, je ‘eerste’ en ‘tweede’ neus te ontwikkelen, het terroir van een wijn te herkennen én door een wijndiploma te behalen, word jij uiteindelijk een echte wijnkenner. 

Wijncursus wijn workshop wijnkenner

Er zijn ontzéttend veel verschillende wijnen. Deze zijn niet alleen op soort of op land in te delen, maar ook op bereidingswijze en op streek. Door een wijn cursus of workshop wijn proeven te volgen leer je de wijnen herkennen door te starten bij de basis en jouw kennis en vaardigheden snel uit te breiden. 

Ontwikkel je eerste en tweede neus

Natuurlijk is de smaak van wijn belangrijk, maar jouw neus is als eerste aan de beurt. Je start daarbij met ‘de eerste neus’. Dit betekent dat je de wijn ‘in rust’ ruikt, dus zonder de wijn te laten draaien in het glas. Hiermee ontdek je de eerste aroma’s van de druif. Vervolgens ruik je met ‘de tweede neus’. Je raadt het al: dan draai je de wijn wél rond in het glas, waardoor er andere geuren vrijkomen. Probeer het maar eens!

Leer meer over het terroir van de wijn

Het ‘terroir’? Dat zijn álle natuurlijke invloeden die effect hebben op de smaak van de wijn. Dit is in ieder geval de bodem, maar omvat veel meer dan dat. Namelijk: het weer, de hellingsgraad de bodem, de ligging van de wijngaard, het aantal zonuren en zelfs de natuur om de wijngaard heen. 

Toch wordt meestal de invloed van de bodem het meest bedoeld wanneer we het over terroir hebben. Wist je bijvoorbeeld dat druiven die op een kleibodem groeien vaak steviger zijn, en dat de wijn daardoor veel body en kleur heeft? En dat druiven die op een kiezelbodem groeien zorgen voor een lichte, frisse wijn, terwijl je bij een kalkgrond meer elegante wijnen krijgt met een hoog alcoholpercentage? Goed voor je wijnkennis!

Behaal een wijndiploma

Als echte wijnkenner is het natuurlijk fijn om een diploma als bewijs te kunnen laten zien van jouw kennis. Hiervoor kun je twee soorten opleidingen volgen, namelijk SDEN en WSET. 

SDEN: Stichting Dranken Examens en Normering. 

Het Nederlandse opleidingsinstituut dat examens afneemt voor jouw Wijnvignet (de basiscursus), en steeds een stap verder naar Wijnoorkonde, Wijnbrevet, Vinologenopleiding en Magister Vini. Voor wijnliefhebbers volstaat het Wijnvignet en de Wijnoorkonde: hiermee kun je jezelf al een echte wijnkenner noemen. Een leraar helpt je om de nodige kennis op te doen om het examen goed te kunnen doen!

WSET: Wine Spirit Educational Trust

De Britse opleider die wereldwijd actief is (en ook in het Nederlands examens afneemt), waar je start bij het basisexamen WSET 1 en steeds verder gaat naar WSET 2, WSET 3, WSET 4 tot aan Master of Wine. Via een basiscursus voor WSET 1 weet je al ontzettend veel: je leert bijvoorbeeld de Systemic Approach to Wine Tasting toepassen. Hierbij werk je een lijst af - kleur, geur, intensiteit, smaak, zuurgraad, tannine, alcohol en meer - om wijn in een bepaalde categorie te kunnen plaatsen.

Wijn Cursus Proeven Vrouw Glas Rode Wijn

Een leraar kan je het beste uitleggen wat het verschil tussen SDEN en WSET is, maar grofweg komt het hierop neer: de SDEN focust vooral op feiten (wat, waar, hoeveel) en de WSET gaat meer in op praktisch inzicht (waarom, verklaar, verbind). 

Waarom een wijncursus volgen?

Eigenlijk is het simpel: om wijn beter te leren proeven en herkennen. Maar er is meer:

  • Je weet voortaan precies welke wijn bij welk gerecht past
  • Je kunt in een supermarkt de goede wijnen eruit pikken
  • Je kunt jouw gasten voortaan van alles vertellen over de wijn
  • Het is gezellig: met vrienden, collega’s of nieuwe gezichten
  • Je professionele kennis updaten, als je bijvoorbeeld in een restaurant werkt

Welke wijncursus past bij mij?

Dat hangt af van wat je ermee wilt bereiken. Voor een hobbyist of een wijnliefhebber is de basiscursus van SDEN of WSET heel interessant (én lekker). Zoek je meer verdieping? Dan kun je met de vervolgniveaus aan de slag - als je de diploma’s van de voorgaande niveaus hebt behaald.

En natuurlijk kun je ook een gezellige eenmalige workshop volgen, zónder examen te doen. Je leert dan alsnog de basis, hebt een gezellige middag of avond en hoeft verder niets meer te doen 😉.


Bekijk het aanbod van leraren bij jou in de buurt en leer alles over wijn proeven, ruiken en combineren. Zo ben je binnenkort klaar voor jouw examen en kun je jezelf een echte wijnkenner noemen!