Muziek maken voor kinderen: ontdek de vijf voordelen
Kinderen vinden het vaak van jongs af aan al prachtig om muziek te maken. Maar los van het plezier dat zij - en jij als ouder - hebben in het spelen met muziekinstrumenten, zijn er nog vijf belangrijke redenen om jouw zoon of dochter meer met muziek te laten doen.
Vaak gaan kinderen uit zichzelf al muziek maken. Ze slaan op potten en pannen, schudden met pakjes hagelslag of gaan enthousiast aan de slag met een speelgoedpiano, blokfluit of drumstel. Leuk - al zal het voor je oren in het begin niet altijd leuk zijn 😉 - maar vooral ook heel goed voor hun ontwikkeling.
Zelf een instrument leren spelen
Kinderen kunnen namelijk hun emotie kwijt in muziek, en het helpt ze om met gevoelens om te gaan. Zo kan muziek bijvoorbeeld troost geven, een kind rustig maken of juist de blijheid versterken. En zodra ze gaan leren om zélf een muziekinstrument te spelen, verbeteren kinderen ook hun concentratie en sociale vaardigheden.
Dit zijn de vijf voordelen die kinderen ervaren wanneer ze een muziekinstrument leren spelen:
-
Slimmer door muziek
‘Word je slimmer door muziek te maken?’ Er zijn al heel wat wetenschappers die onderzoek naar deze vraag hebben gedaan. En het antwoord is een kort maar krachtige ‘Ja!’.
Wanneer een kind leert om zelf muziek te maken verhoogt dit namelijk zijn of haar IQ. Hoe dit kan? Jouw linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor jouw spraak en intellect, jouw rechterhersenhelft gaat over je gevoelstoestand. Wanneer je muziek maakt worden deze twee hersenhelften allebei geactiveerd. Daardoor ontstaan er betere onderlinge verbindingen, die je ook weer op andere gebieden in kunt zetten. Zo word je dus letterlijk slimmer!
-
Een beter taalgevoel
Door van jongs af aan veel naar muziek te luisteren, leren kinderen om verschillende klanken te kunnen onderscheiden. Dit draagt bij aan hun taalgevoel, en helpt hen later ook bij het lezen en schrijven.
Door een kind zelf een muziekinstrument te leren spelen - zoals gitaar, piano of saxofoon - of op zangles te gaan, wordt dit nóg meer gestimuleerd. Je kind leert namelijk om noten te lezen, verbanden te leggen tussen wat je op papier ziet en wat je hoort en hij of zij ontwikkelt een ritmegevoel, dat óók bijdraagt aan het taalgevoel.
Muziek maken is dus een leuke manier om taalproblemen te voorkomen of bij te dragen aan de leerprestaties van je kind. Dit geldt vooral op de basisschool, wanneer beide hersenhelften nog volop in ontwikkeling zijn. Het is dus nooit te vroeg om te beginnen met muziekles 🎵
-
Meer zelfvertrouwen
Een muziekinstrument leren spelen is niet altijd even makkelijk. Door al vroeg te leren dat het oké is om fouten te maken en dat iets uiteindelijk vaak tóch lukt als je blijft doorzetten, krijgt jouw kind al snel meer vertrouwen in zijn of haar eigen kunnen. Doordat kinderen via muziek leren om uitdagingen of problemen op te lossen, kunnen ze dit vervolgens ook in andere, niet-muziekgerelateerde situaties inzetten.
-
Betere sociale vaardigheden
Bij privélessen leert jouw kind al om goed naar de leraar te luisteren en met z’n tweeën muziek te maken. Er is veel persoonlijke aandacht en je kind zal snel stappen kunnen maken in het muziekspelen én in het contact met een volwassene.
Daarnaast kan je kind ook een groepsles volgen. Hierbij leert jouw zoon of dochter om samen met andere kinderen muziek te maken. Hiervoor is het belangrijk om goed naar elkaar te luisteren, elkaar te ondersteunen bij lastige stukken en rekening met elkaar houden.
Vaak werkt een groepje van maximaal drie kinderen goed, omdat er dan voldoende persoonlijke aandacht is én je met twee anderen moet kunnen samenspelen door elkaars ritme en volume te volgen. Een andere mogelijkheid hierin is om mee te doen in een band of een orkest: nog meer instrumenten, nog meer kinderen, nog meer sociale vaardigheden!
-
Betere concentratie en meer geduld
Geduld is een schone zaak: voor ons als volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Jouw kind zal ervaren dat je niet direct een liedje kan spelen: hier moet je voor oefenen, waardoor je elke dag een beetje beter kan worden. Door zich goed te concentreren leert jouw zoon of dochter dat je een moeilijk liedje uiteindelijk tóch zelf kunt spelen, als je maar doorzet en vooral niet opgeeft wanneer je een fout maakt. Vaardigheden die je je hele leven nog goed in kunt zetten!
Welk instrument past bij mijn kind?
Zie je ook de voordelen van muziek maken en wil je jouw zoon of dochter een muziekinstrument laten leren spelen? Dan is het alleen nog de vraag wélk instrument goed bij hem of haar past. Vaak kun je op een muziekschool verschillende instrumenten uitproberen, en een proefles volgen van de instrumenten die hem of haar het meest aanspreken. Hier geldt vooral: probeer en leer.
Ontdek welke muzieklessen er bij jou in de buurt mogelijk zijn, van het spelen van instrumenten tot zangles. Wil je eerst een proefles volgen? Stuur dan een berichtje aan de leraar voor de mogelijkheden!