Even kennismaken met: Rob, fotografieleraar

"Als je de techniek van fotograferen eenmaal begrijpt gaat er een wereld voor je open"

Rob is al sinds zijn 20e fotograaf en maakt onder andere portretfoto’s, productfoto’s en foto’s voor Google Streetview. Daarnaast geeft hij met veel plezier les aan beginnende en gevorderde fotografen: “Fotografie is een soort puzzel. Het is iedere keer anders en iedere keer weer een uitdaging. Als je eenmaal weet wat je doet zijn er ontzettend veelRob Severijnen mogelijkheden.”


Foto's: Rob Severijnen

 

Waar begon je passie voor fotografie?

“Ik denk toen ik in Duitsland in dienst zat in 1986. Ik was daarvoor al geprikkeld door een vriend en zijn vader, die bij mij in de straat woonden. Zij waren veel bezig met fotografie en dat vond ik wel interessant. In dienst kon ik belastingvrij apparatuur kopen en daar was ook een doka. Aangezien de dienstplicht - gelukkig - vooral veel niks doen was, kocht ik mijn eigen chique camera en ging ik op pad.”

Wat maakt fotografie zo interessant?

“Je bent constant nieuwe uitdagingen aan het oplossen. Er zijn zóveel variabelen om een beeld goed vast te leggen. Toch is de eerste stap om simpelweg goed te kijken naar wat je wil fotograferen en hoe het licht erop valt. Vervolgens kan je spelen met compositie, scherptediepte, sluitertijd, standpunt, afstand. Als het bijvoorbeeld heeft geregend zijn er plassen en kan je met reflecties werken. Al die mogelijkheden maken het leuk. En dat leg ik graag uit aan mensen.”


fotografieworkshops.com

“Tijdens de stadswandeling pas je de geleerde theorie direct toe in de praktijk.”


Hoe ben je met lesgeven begonnen?

“Toen ik klaar was met mijn fotografie-opleiding aan de Kunstacademie in Den Haag ben ik parttime in het onderwijs gaan werken. Ik begon op de Willem de Kooning Academie als werkplaatsassistent. Ik gaf daar praktijkles over de analoog fotograferen: hoe een doka werkt, wat belangrijk is in een studio, hoe je met licht werkt, hoe je filmpjes ontwikkelt. Het hele vak. Na tien jaar ging ik op de fotoacademie in Rotterdam aan de slag als mentor.”

En nu geef je zelf les. Waar focus je op?

“Op dit moment geef ik verschillende cursussen en workshops. Fotografie is vrij technisch. Je moet kunnen werken met de diafragma, de sluitertijd, de juiste belichting. Hier start ik in de basiscursus dan ook mee. Eerst twee theorielessen met huiswerk en dan de praktijk in met een stadswandeling door Den Haag. Dan gebruik je direct wat je geleerd hebt en kan ik concrete tips en feedback geven. Bij elke foto moet je zorgen dat de scherpte en belichting goed is, dat is de basis. En als je dat onder de knie hebt gaat er een wereld voor je open.”

22x15 5631 Photoworkx Gm


Heeft de komst van digitale fotografie het makkelijker gemaakt of moeilijker?

“Een digitale camera geeft heel veel informatie over het beeld, waardoor je direct alles kunt bijstellen. Dat maakt het makkelijker en efficiënter. Je moet alleen wel weten hoe het werkt. Ik had bijvoorbeeld eens een leerling die voor achtduizend euro aan apparatuur had gekocht. Hij had het nieuwste van het nieuwste, maar wist eigenlijk niks over alle mogelijkheden die zijn camera bood. Toen ik hem meer leerde over de belichtingsmeter, hoe je de scherpte kunt checken en hoe je met de sluitertijd kunt spelen werden zijn foto’s veel beter en interessanter.”

“De basis is dat je de scherpte en belichting goed onder de knie krijgt. Daarna kun je gaan spelen.”


En hoe zit het met de camera op je telefoon?

“De kwaliteit van de camera op nieuwe telefoons is belachelijk goed, ik maak er zelf ook graag foto’s mee. Maar ook hier geldt dat je moet weten wat je doet, daar geef ik ook workshops in. Uiteindelijk gaat het er ook om dat je er oog voor hebt. De één heeft dit van nature, en ziet direct hoe je een beeld op een spannende of interessante manier vast kan leggen. De ander heeft daar meer moeite mee. Die geef ik wat meer richtlijnen.” 

Kan iedereen leren fotograferen?

“Ik vind van wel, waarbij iedereen een eigen stijl en voorkeur heeft. Door les te volgen ontwikkel je uiteindelijk een grote gereedschapskist die mogelijkheden biedt. Dan kijk je welk gereedschap past bij het onderwerp van jouw keuze, zodat de foto uiteindelijk zo goed mogelijk op je visie aansluit. Je krijgt dan een hogere kwaliteit, verrassende foto’s én meer plezier in het fotograferen. En dat kan ik iedereen aanraden.”

Benieuwd naar de cursussen, workshops en stadswandelingen van Rob? Of wil je ontdekken welke leraren er nog meer klaar staan bij jou in de buurt om (nog beter) te leren fotograferen?