Taal: Spaans

Met deze 7 tips leer jij snel én goed Spaans

¡Hola! Spaans leren hoeft niet (heel) moeilijk te zijn, als je op de juiste manier leert. Onze leraren geven je graag de gouden tips uit hun cursus Spaans. ¡Vamos!

Blog Tips Spaans Leren


Alle begin is moeilijk. Maar je kunt heel snel stappen zetten als je zo veel mogelijk Spaans om je heen hoort en ziet. Nu is dat in Nederland wat lastiger, omdat wij vooral op Engels gericht zijn. Daarom geven onze leraren je zeven tips om wél omgeven te worden door de Spaanse taal en zelf ook snel Spaans te kunnen spreken.

1. Kijk en luister naar Spaanse programma’s

Kijk een Spaanse film of serie om te wennen aan de uitspraak én snelheid van spreken. Let hierbij wel op het dialect. Latijns-Amerikaans kan namelijk wat lastiger te volgen zijn. Soms is er overigens voor Latijns-Amerikaanse films en series een voice-over beschikbaar in het Spaans (Castellano). 

Ben je een beginner? Zet dan de Nederlandse ondertiteling aan. Zo leer je ongemerkt heel veel nieuwe woorden en uitdrukkingen, en natuurlijk de uitspraak.

Een aantal aanraders:

 • La casa de papel (serie) - onze favoriet
 • Het Spaanse journaal
 • Contratiempo (film)
 • Het Spaanse weerbericht
 • Las chicas del cable (serie)
 • Volver (film)

Ben je al meer bekend met de Spaanse taal? Ga dan een stap verder en kijk de Spaanse programma’s mét Spaanse ondertiteling. Of zet juist de Spaanse ondertiteling aan bij Engelse of Nederlandse films om ‘andersom’ te leren.

2. Zing mee met Spaanse liedjes op Spotify

Op Spotify heb je sinds januari 2022 een nieuwe functie: de songtekst meelezen. Zet je favoriete Spaanse nummer aan, tik onderin de app op ‘Songteksten’ (let op: dit is nog niet voor alle nummers beschikbaar) en zie wat de zanger of zangeres nu eigenlijk zingt.

Spaans Leren Via Spotify Farruka  Pepas  Course Spots Spaans Leren Via Spotify  Me Pase  Enrique Iglesias  Course Spots

Zoek je nog inspiratie voor Spaanse muziek? Luister dan bijvoorbeeld naar de playlist ‘MUSICA ESPAÑOLA 2021’, zoek onze Nederlands/Spaanse zanger Rolf Sanchez op of luister naar de zomerhit Pepas van Farruko. 

Extra tip van Spaans leraar Ursula: “Luister bijvoorbeeld onderweg in de auto of de trein ook naar de podcast ‘Coffee Break Spanish. Hierin leer je elke dag op een hele aangename manier twintig minuten Spaans.”

3. Lees Spaanse tijdschriften, kranten of boeken

‘De krant lezen? Dat is toch veel te moeilijk?’ Het valt mee: je zult namelijk versteld staan hoeveel je wél begrijpt. Lees daarom een Spaanse krant, of zoek een Spaans tijdschrift over een onderwerp dat je aanspreekt. Je zult veel moeilijke of onbekende woorden tegenkomen, maar vanuit de context begrijp je al veel. 

Sommige woorden komen vaak terug en blijven daardoor al snel hangen. Let wel op dat je niet álle woorden op gaat zoeken: dan ben je veel te lang bezig. Zoek bijvoorbeeld drie woorden op en laat de rest even voor wat het is. 

Extra tip: je kunt ook starten met kinderboeken of sprookjes. Net als kinderen leer jij ook vanaf het begin en zo kun je spelenderwijs al snel veel nieuwe woorden leren!

4. Stel je telefoon in op de Spaanse taal

We gebruiken meerdere keren per dag onze telefoon. Een handige tip is dan ook om de taal van je telefoon in het Spaans te zetten: zo zie je meerdere keren per dag veelgebruikte woorden terugkomen én je moet wel snel leren om je telefoon te kunnen blijven gebruiken 😉

Spaans leraar Ursula laat zien hoe je dit doet (klik op afspelen):

5. Benoem alles wat je ziet in het Spaans

Ga naar buiten, wandel een rondje door de omgeving en benoem alles wat je ziet in het Spaans. De stoep, de weg, een auto, een hond. Weet je de basis al? Ga dan een stap verder: een rode auto, een blaffende hond, een bellende fietser. Zo leer je direct de woorden waar je in de praktijk ook veel aan hebt!

6. Voer Spaanse gesprekken

Sluit je bijvoorbeeld aan bij een Spaanstalige gemeenschap bij jou in de buurt. Zij organiseren vaak culturele avonden, samenkomsten en gezellige avondjes uit in het Spaans. Goed voor je Spaans én je sociale contacten!

Of zoek naar een ‘intercambio’ bij jou in de buurt: een taaluitwisseling tussen twee mensen met een andere taalachtergrond. Zo kun jij leren van een Spaanstalige student die Nederlands wil leren en hij of zij kan weer van jou leren. Vind je dit nog spannend? Dan kan je natuurlijk ook een Spaans leraar zoeken die jou hierbij gaat helpen. 

Spaans leraar Marixanne leert je bijvoorbeeld om een echte tongbreker om te oefenen met de Spaanse taal:

“A cuesta le cuesta subir la cuesta, y en medio de la cuesta, va y se acuesta” oftewel: “Het is moeilijk voor hem om de heuvel te beklimmen, en in het midden van de heuvel gaat hij liggen”

7. Beter een paar minuten per dag dan 1 keer per week

Iedereen heeft het druk, dus we kunnen ons voorstellen dat je niet iedere dag een of twee uur kunt leren. Zorg dan ook dat je vooral slim leert en zet op de achtergrond Spaanse muziek aan tijdens het koken, of luister onderweg naar je werk een podcast. 

Hierbij geldt de stelregel: een paar minuten per dag leren werkt veel beter dan 1 keer per week 2 uur aan de slag gaan. Daarnaast onthoud je woorden het beste als je ze meerdere keren hoort, op verschillende manieren. Dus probeer een combinatie van de zeven tips te gebruiken. 

Tot slot: heb lol in het leren

Leren is leuk, vinden wij. Dus ga niet alleen rijtjes zitten stampen, of moeilijke grammatica-regels uit je hoofd leren. Gebruik vooral veel Spaans in je dagelijkse leven door dingen te doen die je leuk vindt, zoals zingen, een spannende serie kijken of gesprekken voeren. 

Probeer de tips, ontdek wat bij je past, maak vooral ook fouten en leer zo snel en goed Spaans praten. En: doe dit niet alleen in je hoofd, maar durf het ook hardop te doen! Als beloning kan je misschien wel een weekendje naar een zonnige Spaanse stad boeken om de Spaanse taal in het echt te oefenen? 

Voor nu in ieder geval veel plezier met leren, oftewel: ¡Diviértete aprendiendo!

 

Wil je een snelle start maken met Spaans leren en snel gesprekken kunnen voeren? Volg dan naast de zeven tips ook een cursus Spaans bij jou in de buurt en leer Spaans spreken van de beste leraren.