Ready for a challenge?
Sign up and start today!

Mike is fulltime professioneel natuur- en en wildlife fotograaf. Naast zijn avontuurlijke fotografiereizen naar Afrika organiseert hij vanuit Photo United ook workshops om de natuur van Nederland vast te leggen. Eliana ging samen met een groep deelnemers met hem mee naar de kust bij Petten, voor een workshop lange-sluitertijd-fotografie. 

Wat is lange sluitertijd?

Eliana: “Kort gezegd betekent het de tijd dat het licht op de sensor van je camera valt. Bij een korte sluitertijd bevries je alleen het beeld - zoals een ‘gewone’ foto. Met een lange sluitertijd kun je bewegingen vloeiend vastleggen. En dat leren we nu tijdens deze workshop: je drukt bijvoorbeeld af op het moment dat de golf van je afgaat.”

Waar is het palendorp van Petten?

Het palendorp van Petten is een figuurlijk dorp: het is een verzameling van palen op het strand in Petten. Mike: “Je komt er via de strandopgang 17D, Nolmerban. Er zijn gratis parkeerplaatsen bij de strandopgang, waar je met één trap naar het strand loopt. Maar voordat we dit doen starten we eerst met een warm drankje.”

Schermafbeelding 2022 02 03 Om 14.29.08

“We letten onder andere op de belichtingsbalans, compositie en dynamiek in de foto” - Mike, leraar fotograferen
 
Wat heb je nodig voor de fotografieworkshop?

Eliana: “Je hebt een camera nodig die handmatig ingesteld kan worden en een statief met draadontspanner. Ik gebruik zelf mijn Canon G7X Mark 3. Mike neemt filters mee die je kunt lenen. Dit zijn ND- en ND-gradatie filters.” 

Mike: “Zorg daarnaast dat je een volle batterij in je camera hebt en een reservebatterij meeneemt. De lange sluitertijden plegen namelijk een aanslag op je capaciteit. En vergeet niet om schone poetsdoeken mee te nemen die goed vocht absorberen, om je lens schoon en zandvrij te houden.”

Wat doe je aan tijdens de workshop?

Mike: “Je hebt waterdichte schoenen nodig, bij voorkeur hoge laarzen. En denk aan droge sokken: je bent niet de eerste die zich laat verrassen door een golf en natte voeten krijgt. Zorg verder voor warme kleding - liefst winddicht - en handschoenen. Meerdere laagjes werkt beter dan één dikke trui.” 

Image from I Os

“Ik word hier mega enthousiast van, ik wil dit echt vaker doen!” - Eliana, cursist fotografieworkshop en vlogger CourseSpots


Wil je ook (beter) leren fotograferen, met je digitale spiegelreflex-camera of je telefoon? Ontdek via CourseSpots waar jij een cursus of workshop kunt volgen bij jou in de buurt.