Course Check: cursus portretschilderen

“Bij portretschilderen moet je vaak eerst technieken afleren”

Altijd al willen leren portretschilderen? Onze vlogger Eliana deed een les mee bij de cursus portretschilderen van docent Arjan. Ze laat je zien hoe zo’n les in de praktijk verloopt en aan welk portret medecursist Mark al een paar lessen werkt. 

Bekijk de vlog in 3 minuten en lees onder de video welke vragen Eliana aan docent Arjan stelde tijdens het portretschilderen. Veel kijk-, lees- en misschien binnenkort ook schilderplezier!

Arjan van Gent geeft al ruim 20 jaar les. Dit doet hij vanuit Atelier Lucas, dat Arjan samen met schilderijrestaurator Winny Zwetsloot heeft opgericht. Eliana ging langs in Den Haag om één les van de cursus portretschilderen mee te kijken. 

Waar begin je als je gaat portretschilderen?

Het eerste dat Eliana leert is dat je niet zomaar begint met het tekenen van een gezicht: je doet dit stukje voor stukje. Eliana: “Eerst de ogen, de neus, de mond, de oren. Pas later voeg je alles samen.”

Wat is een veelgemaakte fout tijdens het portretschilderen?

Arjan: “Dat iemand al heel snel resultaat wilt hebben. Je hebt geduld nodig bij portretschilderen, en werkt detail voor detail verder. Dus niet schilderen zoals je de deur schildert, met grote stroken. Dat soort technieken moet ik iemand vaak eerst afleren.” 

Test Blog Foto

“Vaak gaat het ook om het afleren van verkeerde technieken” - Arjan van Gent, docent portretschilderen

Hoe kwam medecursist Mark op het idee voor de cursus?

Mark is net voor de eerste lockdown begonnen met schilderen. Hij vertelt: “Ik schilderde zelf al, maar merkte dat ik vastliep. Ik kon mezelf niet verder ontwikkelen, dus ik ben een leraar gaan zoeken die me stap voor stap verder kan helpen. Zo kwam ik bij Arjan terecht.”

 “Ik zocht een leraar omdat ik zelf niet meer verder kwam” - Mark, cursist portretschilderen


Loop je ook vast of wil je voor het eerst leren (portret)schilderen? Ontdek via CourseSpots waar jij een cursus of workshop kunt volgen bij jou in de buurt.