Lange sluitertijden bij het Palendorp van Petten

Course type
Workshop
Ages
18 - 99
From
€ 95,00
Levels
Medior, Experienced

Wil je eens een aantal uur aan de slag met fotografie en filters op één van de meest inspirerende locaties aan de Nederlandse kust? In november 2022 zijn de omstandigheden bij het Palendorp van Petten goed voor een veelzijdige avond aan de kust. Gedurende deze workshop lange sluitertijden en filters, wordt het langzaam vloed zodat we de dynamiek van de kolkende Noordzee rond de palen uitstekend kunnen vastleggen. De verwachte hoogste waterstand valt samen met de zonsondergang. Heerlijke omstandigheden voor een creatieve en inspirerende avond aan zee! Ga je mee met "Petten specialist" Mike?

Er zijn momenten in de Nederlandse natuur die we al ver van te voren in onze agenda's noteren. Op dit moment staat er zo'n markering voor vrijdag 25 en zaterdag 26 november 2022 bij het Palendorp van Petten. Waarom zal je je wellicht afvragen?

Extra hoge waterstand tijdens vloed
Normaal ligt bij Petten de maximale hoogte van de vloed op zo'n 70 tot maximaal 80 centimeter boven NAP. Op deze dag ligt hij zelf nog hoger dan normaal en zit hij zelfs bijna tegen de hoogte van een springtij aan. Springtij treedt op bij nieuwe maan en bij volle maan, wanneer de zon, de aarde en de maan min of meer op één lijn staan, Dan is de aantrekkingskracht het grootst en spreekt men van springtij. Hoewel het geen volle maan is, is 25 november wederom een dag dat het extreem hoog water is bij Petten, de maximale vloed is 129cm boven NAP. (N.B. de wind kan het water langs de kust nog hoger opstuwen!).

Zonsondergang
Bij deze bijzondere omstandigheden wil ik wel de kans hebben op het beste licht, en je raadt het al...... zonsondergang vind vrijwel plaats tijdens de piek van dit hoogtij. Volgens de planning bereikt de vloed zijn hoogste stand vlak na de zonsondergang waarna we het blauwe uurtje ingaan. Het komt deze dag dus mooi samen!
De omstandigheden zullen zeer dynamisch zijn want om 12.21 is het laagwater met -51 cm onder NAP, tijdens de vloed staat het bijna 2 meter hoger! Er valt dus super veel te fotograferen!

Extra's
Om echt het maximale uit deze middag te halen heb ik een paar hulpmiddelen bij me. Zo kan je gebruik maken van één van de hoogste statieven in Nederland, de Sirui R-5214XL, met de middenkolom er bij haalt hij de 260cm. Erg gaaf om te experimenteren met een kijkhoek die je anders niet voor elkaar krijgt.

Het weer....kan zeer extreem zijn!
Deze workshop wordt buiten gegeven, het kan aan de kust fris en winderig zijn. Zeker in november, waar de gemiddelde temperatuur op deze dag 7 graden is, zal het werken aan de kust een uitdaging zijn. Besef je dat dus voordat je deze workshop boekt!
Met de juiste kleding zal dit echter geen probleem hoeven te vormen, zelf draag ik vaak meerdere laagjes en een windbreaker voor mijn sessies op het strand. Waterdichte schoenen of laarzen zijn een must! De workshop zal verplaatst worden naar een andere datum als de omstandigheden echt te onstuimig zijn. Wij zorgen voor de innerlijke mens met warme chocomelk, handwarmers en soepjes!

Het programma
13.30 - 14.00 Ontvangst en theorie
14.00 - 17.30 Lange sluitertijden fotografie (6 of 10 stops ND filters en ND grad filters zijn nodig en kunnen op verzoek geleend worden. Op verzoek zijn er Sirui demo sets aanwezig tijdens deze workshop)

Intensieve en persoonlijke begeleiding
Wat voorop staat, is het genieten van je omgeving, geïnspireerd raken door onze onderwerpen en elkaar, maar ook het plezier beleven aan onze mooie hobby; de fotografie. Er wordt van de cursist een pro actieve houding verwacht, zodat er een goede interactie ontstaat tussen cursist en workshopleider en de groep als geheel. Zo haal je het beste rendement uit deze enerverende fotoavond aan één van de afwisselendste stukjes strand van Nederland.


Inclusief: snack & warme drankjes & handwarmers
Benodigdheden:
- Voldoende basis kennis om zelf je diafragma, sluitertijd en ISO in te stellen
- Een statief met eventueel een draadontspanner die ook werk in de Bulb instelling.
- Een groothoeklens en korte telelens (Alles tussen de 12 en 200mm is perfect)
- Weersbestendige kleding en droge sokken (denk aan natte voeten, wind, vocht)
- Je camera met een volle batterij en een reserve batterij. De kou en lange sluitertijden plegen een aanslag op je capaciteit.
- Je ND en ND-gradatie filters (poetslap om de aanslag van de zee te verwijderen)
- Warme kleding, meerdere laagjes werkt beter dan 1 dikke trui.
- Waterdichte schoenen/laarzen

Find out less

Offers

Palendorp Petten 25 November 2022

Book now
More information
Date/time
11/25/2022, 12:30 PM
Price
€ 95,00
Frequency
1
Educator
Photo United
Languages
Nederlands, English

Palendorp Petten 26 November 2022

Book now
More information
Date/time
11/26/2022, 12:30 PM
Price
€ 95,00
Frequency
1
Educator
Photo United
Languages
Nederlands, English

Comparable courses